Tuesday, March 16, 2010

jangan marah

pagi itu cikgu nana dtg sekolah lepas cuti sekolahseminggu
blck monday...pagi itu jugaklah ckgu nana gosok baju baru.yg baru siap dijahit oleh tukang jahit belakang rumah. duit upah pun xbayar lagi.sbb gaji belum masuk.ditakdirkan...baju tu hangus kena iron.sbb cikgu nana gosok baju dalam keadaan mngantuk dan masih dalam mood bercuti.

sampai sekolah, pngetua yg tak pernah snyum dah ade kat tapak pehimpunan. muka sgt ketat. pngetua tu pun blues monday jugak kot. kelam kabut dia punch in.bila punch in rupanya dah merah.rupanya baru ckgu nana teringat.peraturan baru lpas cuti p'tengahan sem.,sekolah akan bermula seawal 7.20 pg. habis assembly ckgu nana masuk bilik guru.lpas cuti sminggu bilik guru bau bngkai.tgok2 ade bangkai tikus atas meja cikgu nana.

ckgu nana masuk kelas dalam keadaan bad mood. bertambah bad mood bila student xsiapkan hmework smpena cuti skolah. smua xbawak homework tu.yg bawak pun xsiap.ckgu nana trus kluar kelas.student bersorak lpas ckgu nana kluar dan masing2 mngucapkan alhamdulillah sbb ckgu nana dah kluar.

dia bertambah hangin.masuk bilik guru tiba2 ade 2 keping laporan msyuarat atas meja.rupanya report msyuarat dipulangkan semula sbb kena reject. byk sgt typing error. dia nak repair minit msyuarat, bukak laptop.dapat on9 pulak.ape lagi..dia nak release tensen, dia main FB.tiba2 pngetua masuk.dia marah ckgu nana sbb tak masuk kelas.kelas bising sgt.dia kena bebel ngn puan pngetua tersebut dpan ckgu2 lain.

ckgu nana marah sgt. dah tak boleh kawal.suhu dah 1000C.mmg marah.dia masuk balik kelas tu dan melepaskan amarahnya kat student.
ade yg kena lempang smpai jadi lempeng.
ade yg kena tampar sampai berpinar...
tak kurg jugak yg kena tumbuk smpai senak perut...
sorg pelajar je yg terlepas, sbb dia ade black belt.baru ckgu nana nak serang pelajartersebut, dia dah lompat atas meja dan bukak langkah...

kesimpulan...banyak cabaran dalam hidup...JANGAN MARAH..JANGAN MARAH...MARAH JANGAN..JANGAN MARAH.........JANGAN MARAAAAHHH


2 comments:

lemontree said...

wah jgn mare....cikgi nana ni sesuai mai tempat lemon ni...ganazKI

a kl citizen said...

amboii..
cikgu nana ni sadis betul ya...