Wednesday, December 31, 2008

short entry

YA ALLAH...SELAMATKANLAH MUJAHIDIN & MUSLIMEEN DAN HAPUSKANLAH KAUM MUSYRIKIN YANG MENYERANG UMAT ISLAM....
SEMALAM INTIFADHAH KE-3 TELAH DILANCARKAN....
SEMOGA KEMENANGAN BERADA DI PIHAK MUSLIMEEN.
ALLAHUMMA YA MUJRIYAS SAHAB
WA YA HAZIMAL AHZAB
IHZIMHUM KAUMAL KAFIRIN
WALA'NATU ALAIHIM
WANSURNA 'ALAL QAUMUALKAFIRIN...


Monday, December 29, 2008

awal muharam

ingat tak lagu2 yang kiter selalu nyani masa pertandingan nasyid kat sekolah2 rendah dulu...heheheh

'satu muharam detik permulaan,
perkiraan tahun islam hijrah
perpindahan nabi dan umat islam
dari kota mekah ke kota madinah

asas keyakinan dan iman yang teguh
kaum muhajirin dan ansar bersatu
rela berkorban...harta dan nyawa
demi menegakkan islam tercintaa...

dan biasanya kina akan jadi org yg pling bersemangat sambut tang korus tuh...

hijrah itu pengorbanan...(PENGORBANAN)-nih kina yang akan sebut...
hijrah itu perjuangan ...(PERJUANGAN...)-kina gak yang nyanyi

dan yg lain kina dah tak ingat laaa...

thanks dazz yg bagi kad maal hijrah yang tomei lg lawa

Saturday, December 27, 2008

B.N.O








harituh pi piknik kat BNO..syok laaa..walaupun ader vandalisme tulis kat salah satu pndok tuh "pantai yang membosankan"...




but something that i can grab is "subhanallah...tidaklah engkau menciptakan pantai yang indah ini dengan sia-sia"

Wednesday, December 24, 2008

cekgu oh cekgu

since dah tak lama lg nak prktikum, so nak buat n3 pasal cekgu jer...
heheheh...semalam, kina tanya kat adik kina, aper ciri2 ckgu yang dea tak suke??

1. cikgu yang suka surh baca sorg2...hehehe..sebab zaid tak pndai baca bahasa enggeres...hehehe...
sian adik kina sorg nih, smpai rasa infriority nak baca dlam bahasa enggeres, bcer jer..tak per...kluar lahjah jawa pun baca jerlaaa..adoyai...

2.cikgu yang suker berat sebelah...tapi klau berat sebelah dan menangkan kiter tak per gak kan...wokeh, kina tak bleh jadi cekgu yg berat sebelah laa lpas nih...kina pun dolu selalu jer tak puas hati ngan kawan yang diberat sebelahkan oleh ckgu...huhuhu...sebab kina yang selalu dipinggirkan....huhuauau...sdey maaaa

3.cekgu yg tak bg murid buat bnder something, tp dia buat gak...zaid ckap: geram btul, ader kat sekolah zaid tuh, ckgu laki laa slaloo, tak bg budak isap rokok, tp dia isap rokok dpan budak....hehhehehe...alamak...kina tak tau nak respond mnder....

yang psti kina nak jd cekgu yang baik dan disayangi anak murid....sahabat2 blogger, doakan laaa erk...amiin nih gmbar student 4 jaabar yang baik hati lagi sporting...msa kina buat latihan mengajar kat SAMBESTARI...(budak laki sket sngat...)

entry yang bikin kina tersentap


semalam droped by kat blog sorg sahabat, ader n3 dia yang lepas tuh bikin kina sentappp!!!!...sentap sngt...tajuknya 'apa perlunya kita upload photo kat dlam blog kita'

huuhu..bnda yang kina tak pernah kina terfikir, b4 nih kina upload gmbar utk suke-suki....sajer2, for my own satisfication, nak buat blog bg laawaaaa...klu tulisan jer nak baca pun bohsan,....lg pun bukan ader rmai org sngat pun yang nak visit kat blog kina nih...ekekekekke...

pastuh kina pun terfikir, antara ayat yang bikin kina tersentap banget ialah:

wajarkah seorg muslimah meng'upload' photo utk tatapan yang bukan mahram.....huhuhu...never think about that before...thanks for my friend for the reminder

upload gmbar sebab nak bg org yg tak kenal kiter lebih kenal ngan kiter...
upload gmbar sebab nak bg org yang memang dah kenal kiter sntiasa ingat dan mengenali kiter....

hulhuk..series cakap laaa...kina upload gmbar sajer2 jer...tapi remindr tuh memang fuuhhhlaaaa..(adik kina cakap: lorr...klau tak terasa buat ape nak sentap2, msti kina upload gmbar ader niat lain nih...).huhuhu...maner ader laaa...lepas nih kina tak upload gmbar kina dah...kina buh gmbar org lain laaaa....yang dah lepas tuh dah laaa

since dah tak mau nk upload gmbar kina lg, kina bg laa gmbar kasut nih...huhu...that's not my dream shoes..sajer jer nk aplod...

Wednesday, December 17, 2008

cuti dah tinggal sket

nih gambar masa ROS...heheh...diorang lagi matang dari kina....anak murid tau nih...bukan kawan ngajar..kina yang mane ntah...carilaaa yang paling tak matang

alamak...lebih kurang 3 minggu dah nak bukak sekolah balik...hwahwa.cuak plak...kina pun kena pi sekolah gak...nak ngajar. jadi cikgu praktikel jer..hukhuk...budak2 nak ikut ker cakap kina....alamak serrraam plak...nnt kina tegur sket, diorang naik angin...abihlaa...dah la kina pi sekolah naik motor jer...sat gi depa pancitkan motor kina...huhu..risau2...dahla mak bapak diorang lagi kaya dari kina..entah2 diorg ingatkan kina student lg, motor kina tuh tak der nilai pun bg diorg...

masa kina buat latihan menagjar hari tuh ader budak tnya kat kina 'weh, pukul berapa???'
suke-suki jer dia ckap gitu kat kina...hwaaa...mesti dia ingat kina student gak...almkalumlah...cekgu yang masih kelihatan tomei...heheheh..tak nmpak gaya cekgu ke????

doakanla kina berjaya jd cekgu yang berjaya mendidik anak murid...amin...cemerlang di dunia dan akhirat...


Sunday, December 14, 2008

petrosains

waa.....syoknya...hari tuh pi jalan2 ke petrosains dengan

ali
zaid
kiyo
wa

nak pi lagi....yeyyeye..






allah sentiasa menguji kita

macam2 cara allah nak uji kita...kdang2 engan kesedihan, dengan kegembiraan...
beberapa minggu lepas, kina ikut abi pi kebun...kebun yang dah berbulan-bulan tidak dikunjungi dengan harapan banyaklah hasil2 peryanian yang boleh dikutip...( sebulan seklai) heheh..ader pisang, ader kelapa dan mcm2...
sampai kat kebun, semua pisang yang nak dikutip dah tak der...hmmm....abi dah pandang2 pelik daaa....abi syak sesuatu. hmmm... abi ajak semua balik...malas nak tunggu sebab tak der paper hasil pun klau tggu ctuh....pisang smua dah kena kebas orang...hhuhu...kina baru berangan nak buat invited2 banana (jmput2 pisang)...tapi tak der rezeki....mgkin ALLAH nak bg yang lebih baik laa tuh.... tak perlaaa
kina nmpak abi pun mcam dah geram2....abi dah tak mau lg pi kebun tuh... buat sakit hati jer...lebih menyakitkan hati bila dapat tau yang amik pisang2 tuh smua bukan beruk atau monyet aa ungka atau org utan...rope2nya yg amik pisang nak buat cekodok tuh ialah orang yg dikenali...dan lebih tepatnya ialah sedara sndiri....huhuhuhu....


tapi ALLAH gnti dgan yang lebih baik...pi kebun lg satu...ader pokok jambu yang dah bertahun2 tak berbuah, berbuah la plak....walaupun berulat2 boleh mkan laaa...akhirnya...petang tuh kina buat jemput2 jambu...ecececce...tipu jer...
alhamdulillah...disebalik kesedihan ALLAH uji kita dengan kesenagna dan kegembiraan....

Sunday, December 7, 2008

salam aidiladha

salam aidiladha

apa pengorbanan terbesar yg kiter pernah lakukan sebelum nih???
huhuhu....kina tak pernah berkorban ape2 pun sblum nih...huhuhu...asyik2 org lain jer yang berkorban untuk kina...lepas nih kina nak jadi orang yang sanggup berkorban...
yups...semestinya pengorbanan sebagai seorang anak, teacher will be, ex-student and w______ will be....hehehehe

azam tahun depan nak join korban lembu...satu bhagian pun jadilaaa...so, kena simpan duit sehengget sehari untuk cukupkan rm 365...
insya ALLAH...
semoga niat murni ini menjadi nyata...haehehe...amiiinn

Wednesday, December 3, 2008

kenangan terindah

Istimewa untuk sahabat2 ku yang disayangi kerana ALLAH....
semoga pertemuan dan perpisahan ini mendapat keredhaan dariNYA...amiin
khusus untuk
ieyka a.k.a neo
wanna a.k.a rumet kina
ieta a.k.a budak jolai
tiey a.k.a mek ganu





Thursday, November 27, 2008

salam jumaat

budak baju kunin tuhh suka malas blajar...hhhehehe
salam jumaat semua...penghulu segala hari...

tak tahu nak buat n3 pasal ape....otak tak berkembang sgat...sebab asyik dok umah jer,
makan
masak
tido
main game
baru nak start jahit baju
ajar adik (last2 diorg yg ajar aq...hehee)
kdang2 pi kebun....
kdang2 baca buku.....(tapi buku yg tak ilmiah lebih gemar dibaca daripada yang tak ilmiah...)

huhuhu...cmner nih???

Friday, November 21, 2008

jwab tag dr ateh ngan pipah


huhuh....


1. Take a recent CUTE photo of urself.

2. Don't change anything, edit or whatever.

3. Post that picture

4. Post this instruction with this pic.

5. Tag 10 people to do this...



1.cute photo.....uhuuhuhuu...nih gmbar masa aq muda2 dulu...hehhehe...sekarang dah kerepot sket.dah bertudung pon.....

2. aq tak edit pun erk...huuhuh...sorry laa...actually aq online guna desktop ayah aq, tak der gmbar aq kat cni...cuma ader gmbar artis jer...heehehh...nih pun folder adik aku tersesat kat cnih...hheheheh

3. nak tag saper plak erk....saper2 jer la yang nak respond tag nih erk

Thursday, November 20, 2008

rejected

kepada sahabat2ku...semoga menjadi cikgu yang cemerlang dalam mendidik anak bngsa....


huuuhu...sad, grrrr, dissapointed and angry when i was rejected...hehehhe...
nih bukan di reject oleh mummy in law...huhuu...tapi kena reject oleh sekolah...huhuhuh....sekolah nak praktikel....
hwaaa...sob2 sdey btul...ader satu sekolah kat phang tuh tak mau terima kina nak prktikel kat ctuh...sdehnyaaaa....dia ckap kuota ckgu dah pnuh...hukhuk...alaaa...kina bukan nak jd ckgu full time pun, gaji pun tak pyah byar...susah sngat ker...hwaaa....jd ckgu praktikel jer, sminggu ngajar beberapa jam jer..tuh pun dia tak moo nak trima....


so, TANJONG MUALIM....HERE I COME AGAIN....malu pun ader...dah bria-ia mintak mahap kat jiran2 umah,at last dok balik kat umah tuh, eit..apsal kina mai cnih balik....alamak..apa kina nak jwab erk...takkan nak ckap yang kina kna reject...adooosss..malu seh...nak saman malu kat sekolah tuh pun tak guna gak....masalahnya, apsal tak habaq awal2 yang kina kena reject...tak payah laaa susah2 kina angkut barang bwak blik sabak bernam nih...huhuhu

apa pun smuanya ada hikmah...DIA yang maha mengatur segala-galanya...kina dapat jumpa balik dgn org2 yang kina dah beria2 sdey nak berpisah tuh...hukhuk

Sunday, November 16, 2008

i'm 22 now


huuuu...rasa mcam muda lagi 22 tuh, but actuallty dah kategori remaja tua...dah nak masuk belia...12 nov is my birth date...so, i baru 22 thun 5 hari...hehhehe...thank sahabat, kawan, rakan yang sudi wish epi busdey...


msj dari shabat2 ku...


'kinah, semoaga pjg umur dalam iman....'

'shake, selamat hari lahir, semoga cpat tawen....' hukhuk..mesej yang bikin kina tersedak....

'kina, semoga berbahagia selalu....'

mesej dari kiyo....'nnt kiyo bg swatch as a present on your busdey....huhu...tenkiu...tp kina tak der present nak bg kat kiyo...nnt dah keje, kina bli hdiah kat kiyo erk....huhuhuhu


ita blanja kek tiramisu...thanks ita....smoga ALLAH memberkati kalian semua....

Monday, November 10, 2008

alhamdulillah

segala puji bg ALLAH tuhan yg menciptakan seluuh alam maya....kina dah abih exam....yabedabedu......ahuauauaua....excited sgat....lepas nih boleh apdet blog hri2...yahhhhooooo

warmest gudlak for my little sister FARIDAH HASHIM.....do the best for SPM.....just follow the tips that i mention to you...

Thursday, October 23, 2008

exam around the corner..


exam last kina kat cni...huhuhu..alamak sdey la plak. nak wish selamat maju jaya kepada semua sahabat2...

tips berjaya dalam peperiksaan....hehhehe

1) niat periksa kerana ALLAH

2) belajar pun kerana ALLAH, bukan sebab nak exam jer...

3) jgan study maut smpai tak tunaikan tnggungjawab...cth: our responsibilty to ALLAH...solat, hubungan sesama mnusia kena jaga

4) ust kina dulu pesan, amik exam dlam keadaan bersuci...(kena ada wudhuk)...klau dah batal, tak pyah laaa kluar exam hall amik wudhuk balik...sat gi tak ckup masa..

5) ust kina pesan lgi...buat sujud syukur after complete each paper....hri nih rezeki kiter mngkin bnyak tu...bila kita bersyukr, ALLAH akan tmbah lg rezeki kita....insya ALLAH...esok lusa, mgkin urusan kt jwb exam lbih dipermudahkan....

6) jgan stay up smpai subuh gajah...isk2...cmner nak brkat kjayaan kita klau tnggungjawab yang fardhu kita tak jaga...


semoga kejayaan menjadi milik kita...semoga kejayaan ini akan mendekatkan lagi diri kita kpada YANG MAHA PENCIPTA...amiiin

Wednesday, October 22, 2008

PRK....bukan perak erk...


PRK erk bukan PKR..pilhan raya kampus..huhuhu...klau kina tak turun mengundi, org ckap kina tak tunaikan tnggungjawab...hmm...btul laa tuh...bukan malas nak amik tau, tp bizi sket..hukhuk..tapi org lain plak cakap...ekelleh...macam ko sorg bizi..aku lg bizi tau, dgan nak jadi calon lg...heehe...kina snyum jer la..dah tau bizi nak jd calon buat per..hehehe...
pagi b4 PRK, kwn2 bg sms....suruh vote org tuh, org nih..hmmm...apepun thanks la erk..kita kan negara berdemokrasi..hwahwa.saper2 pun boleh jadi leader kita as well dia s'org yg bertanggungjawab...
dari pelusuk mana pun dia, dari negeri mane ker?dri fkulti maner ker???dari pro aspirasi ker, pro mahasiswa ker..tak kesah pun..yang pnting, memenuhi ciri2 pemimpin sejati dan mencontohi akhlak mulia RASULULLAH SAW...hmm....nih yang susah nak cari...
hari tuh, pilihraya umum, kina tak undi...tak register pun...pastuh ader org tnya, kina ckap laa kina tak mngundi....dia boleh pi bebel pnjg lebar kat kina..hhauuaa...sabor jer..tapi dia tak tau yg masa tuh kina blum cukup umur....huhh..bila dia dah berapi2 ckap, kina malas laa nak tell the truth....lantak pi laaaa.....
p/s: kina tak pro maner2 erk....kina bukan pilih parti...kina pilih pemimpin..huuahuahau

Thursday, October 16, 2008

reminder...

im getting old...dah bnyak perngatan ALLAH tunjuk kat kina..
now...
one cup of cold water cause me cough
A step upstairs by ladder makes my foot pain
dulu...
tak mau minum air suam, lpas makan mesti order air sejuk..
dulu..berlari2 naik tgga masa kat sekolah, lumba ngan kwan, sapa smpai kelas dulu....

huhu...skarang dah tua...ALLAH da bagi mcam2 ptunjuk, kena byak beramal. jgan perasan muda...huhu...
anak k.zakiah pun dah panggil kina 'acik'...huhu...mula2 dia pggil, rasa macam kina dah tua sgat, tak sesuai pggil acik, nak bdak2 tuh pggil kakak jer...tapi bila ALLAH dah bgi p'ingatak macam ni, hmmm...memmang sesuai pun pggil acik, dah tua dah....hwahahawa..

Saturday, October 11, 2008

syoknya raya


org cakap makin meningkat umur kita, makin tak bermakna raya kita....huhuhu...betul ker???betul laa kot..tapi apa makna 'raya bermakna tuh'....huhuu...klau kita rasa raya bermakna tuh sama macam kanak2 memangla tak best..duit raya dah tak banyak, baju raya tak cukup sampai 7 persalinan, nak main mercun n bunga api pun dah tak der geng...


tapi bagi kina raya bermakna sebab dpat berkumpul semua dengan adik beradik, umi, abi....bila semua dah balik tmpat masing2....huhuhu...bohsan sgguh...sunyi sepi jer umah tuh...bila dah berkumpul ramai2 umi akan cakap, hmmm...time ni lah seronoknya pun, tahun depan tak tau lagi...ntah2 papa(papa bukan abi kina tau, papa tuh my elder sister...her gorgeous name here) pi oversea keee....hwaahahah(papa dah gelak, sebab tak caya yang dia akan berpeluang pi oversea...hehhehe)...tak pun anak2 umi ada yang dah kena culik ker...so, kena laaa ikut penculik tuh...huhuhu...culik aper plak laa umi nih,,,no, umi mksudkan anak umi dah ader yg kwin laaa tuh...so, kna ikut org belah sana pi balik kmpung sana...huhuh...saper la plak nak culik anak umi nih...smua pun blajar tak abih lagi...hauhuhuhwawauh...kiyo kot...dia dah abih study...kina lama lagi kot...huhuhu...calon pun tarak....


pagi ahad, semua dah balik...abi bertolak pagi2 takut jammed...hntar diba balik SAMBEST, yu balik UKM, kiyo nak pindah umah kat Kelana Jaya...kina, wa, muaz ngan papa tggal kat umah...ptg nih nak antar papa balik hostel...esok pg2 muaz balik UPM naik motor...tgah hari plak kina balik tg malim naik bas...last2 kat umah tggal umi sorg...hhuhuhu..mesti umi sunyi sangat kalau time abi pi kerja, zaid, ali ngan wa pi sekolah...kina pernah suggest kat umi sambung balik perkhidmatan jadi cikgu...jawapan umi sngat laaa mengharukan...umi cakap, tak perla...umi dah seronok sangat tengok anak2 membesar depan mata, tak sempat nak boring...huuhu...sayang abi, umi...

Saturday, October 4, 2008

nasihat abi, umi pagi raya

mintak maap zahir batin...(jalok ngapuro seng akeh-akeh...huhu..jawa version)

1 syawal yang lalu, sebelum pergi surau untuk solat sunat hari raya...kami sekeluarga berhimpun untu bersalam-salaman...huhu...sesi yg agak sentimental...1st, salam abi...

nasihat abi..."kina, jd anak solehah erk"huhuh...nak nangies dahh nih...hwahwa..



then, salam umi...umi cakap bnda yang sama gak, tapi umi bukan ciplak ayat abi, kina jadi anak yang solehah erk...huhuhu...sob2...tik2, air mata dah kuar...tapi nak cover kina senyum jer...mlu beb adk2 lain nmpk kina sob2....control jer...



abi, umi bukan nak kina jd org terknal, best student yg dapat 4.0 every sem...cukuplaa klu kina jd anak solehah yg sntiasa di senangi oleh semua org.hidup bukan kat dunia jer...yang lebih kekal lama kat akhirat..hhuuu....insyaALLAH...kina tak hampakan abi, umi...azam baru 1 syawal...




Friday, October 3, 2008

SELAMAT HARI RAYA

SALAM AIDILFITRI BUAT SEMUA MUSLIMIN-MUSLIMAT YANG BACA MESEJ NIH..
SEMOGA LEBARAN INI MEMBAWA 10001 KEBAHAGIAAN BUAT KITA...AMIINN
MAAF ZAHIR BATIN ATAS SEGALA SALAH DAN SILAP..
SORRY ERK..TAK DER KAD RAYA.......

Saturday, September 27, 2008

ramadhan is leaving, someone is coming

huhu...tggal brapa hr lagi jer nak abh ramadhan...
someone is waiting outside there,
nak goda balik hati2 manusia yg dah mula nak baik hasil dari tarbiyah ramadhan
huhhu...takutnya....

YA ALLAH...BANTULAH HAMBAMU DALAM MENGHARUNGI KEHIDUPAN YANG BERLIKU..
KUATKAN IMANKU DAN TABAHKAN HATIKU...

Thursday, September 25, 2008

balik kampung


sabak bernam...here i come....nak balik kmpung pnya pasal, kina ter'burn' satu kelas...sorry prof...kina terpaksa balik awal...nak jumpa umi, abi, and all my beloved sibblings....uhukhuk...
tuh bukan gmbar umah kina...pict yg sutable kat comp abi, gmbar nih jer la pun yg pling ssuai...

Wednesday, September 10, 2008

dugaan bulan pose...

kina grrrrram sangat...
tapi nak buat camner...
ALLAH dah tentukan yang rm10 tuh bukan milik kina.

satu ptang tuh kina smangat sngat nak apdet blog...pnas2 lpas zuhur kina pun pi laa library bwak laptop...almkalumlah kat umah sewa nih tak dak tenet..dapat pun peer to peer jer...skit pnya smangat nak surf. kina ltak mtor kat bawah library tuh...dalam hati dah tertanya-tanya...ish bleh ker park cnih...tak pasal2 aku kna saman karang....elok jer tgah terfikir-fikr ader satu motor nak kuar....kina pun tak mati enjin lagi, so nak park kat tmpat yang da kosong tu laaa....elok nak masuk ader sorg mamat tuh buat sardin, dia dengan muka sardin dia terus jer masuk amik tmpat yang kina dah aim tuh...hmm...tak perla...redha jer...tak der rezeki laa tuh...malas nak bertekak bulan2 pose nih, tekak pun dah kering...so, kina turun motor dan surfing....sikit punya lama surfing sampai nak asar...kul 5 lbih kina balik...huhuhu.....seperti yang terdetik dalam hati...i got love letter from pak guard...huahaah...brapa tahun dah kina bwak motor, alhamdulillah tak prnah kena saman lagi, saat2 tinggal berapa bulan ni laaa dia saman...huhuhu...kina pun terus berang...grrrrr...uhuhu...alamak...brapa hengget la pakcik nih nak saman aku...

esok, pg2 kina pi kmpus nak bayar saman...elok jer sampai entrance pak gad suh kina berhenti...kina bukan setakat benti, siap parking motor lagi...wei2..dah2...jalan2...pakcik, saya nak bayar saman...huhuhu...pakcik tuh dok tergelak...ketawakan aku laa tuh sebb kena saman....haaa...pi bayar kat dalam saner...siap bg instruction lagi kat aku...tau laaa bayar saman kat ctu, takkan aku nak bayar kat surau plak kot...sorg pak gad tuh suh kina jumpa org kat dalam sebab nak buat rayuan....pakcik,,,
nih 1st time saya kena sman..dah sem 7 saya tak prnah kna saman setakat nih..lagipun tmpat saya parking tuh bukan mengahalang lalulintas...
okla.....bulan pose ni...kamu nak brapa?
mstilah nak yg pling sikit....
yerlaaa...sikt tuh berapa?
sehengget bleh tak cik?...sambil aku tunjuk jari tlunjuk aku...
hahhaha....maner ader saman sengget jer...kamu jgan buat lawak plak....
hhuhu...buat lawak ker aku...bukan laaa...memang aku nak amount yg pling sket...
tak perla...nih..pi bayar?pak gad tuh suh aku pi kaunter balik...
brapa cik?
tak per...nnt kamu tgok laaa harga kat resit tuh...
tu diaaa...sajer jer pkcik tuh...
hwa.....terghezyt kina bila kna bayar 10 hengget...just imagine klau tak 10 hengget tuh bleh buat beli maknn buka untuk seminggu...at least bleh dapat air tebu, murtabak, laksa, kurma yusuf tayoub...hmmm...nak buat cmner???
dah memang bukan rezeki kina...tak perlaa...kna redha....ust prnah cakap. kdang2 duit saman nih salah satu cara ALLAH nak bersihkan balik duit kiter...maner tau. ntah2 snyap2 kina ader termakan duit orang len ker...makan rasuah ker....hwaaa.....naudzubillah..

salam ramadhan untuk semua warga SAMBESTARI



salam ramadhan untuk tenaga pengajar, kakitangan, pelajar dan seluruh warga bestari yang memberi kerjasama yang begitu baik sepanjang kina menjalankan ROS di sana...semoga Ramdhan yang kita lalui kali ini membawa 1001 rahmat dan maghfirah buat kita semua...amiinn...kad ramadhan utk warga bestari...

salam ramadhan untuk warga darussakinah

darussakinah- rumah sakinah...

tapi bukan umah aku..huhu..umah yang menempatkan anak-anak yatim khusus bagi lelaki sahaja. sabtu lepas allah memberi kesempatan utk kina melawat warga d.sakinah...alhamdulillah semuanya sihat dan baik-baik sahaja. walaupun tak sampai 24 hours kat sane tapi sempat untuk berbuka puasa dan bertarawikh dengan warga d.sakinah...b4 bukak pose kina join knak2 tuh tgok tv..citer soleha...huhuu...diorg nak tukar channel lain tapi kina cakap...alaaa... biar jerla citer nih...heheheh...waktu tuh i got flu...so, i bring tissue with me...then, budak2 tuh cakap aku nangesss...nges..nges...tak der masanya aku nak feeling lbih2 sampai nanghes...walhal masa tuh kina tngah lap mukus yang mengalir tak mau berhenti...aloohai....budak2...sabor jer eden..lpas tuh kina wipe my nose...budak2 tuh cakap kina korek idung...adusss...

ha...akak batal pose sebab korek idung...

Ya ampun....bila masa k.kina korek hidung... ijust wipe my nose..huhuu...bila masa plak korek hidung batal pose, setahu kina korek idung perkara makruh ketika berpuasa jer...aloohaaaiii....budak2 nih huat aku sakit perut jer. cerekarama malam tuh lg laaa....ntah ape2 bnda jer yang depa ulas..tak larat aku nak gelak.

b4 masuk tidur aku dgar budak takbir raya...kak, dengar tak takbir raya...aku musykil gak. tu haa...abang saya tuh dah gila..huhuh...adr olak ckap abg dia gila....aku tgok semua lampu tutup..owh..rupanya ada sorg budak tu dok kat dalam bilik dengan lmpu tak pasang dan menjerit-jerit bertakbir...huhuu...syahdu plak aku rasa....msti dia teringat kat mak abah dia kan.....tik..tik..tik...air mata aku pun merembes kluar, lantas aku trus masuk bilik...nasib baik bdak tak perasan yang aku dah feeling lebih....

Tuesday, September 9, 2008

gudlak untuk zaid

zaid...blum UPSR dah pakai jubah konvo....chaiyok2....

hmmm....hari nih zaid UPSR..semoag berjaya mendapat keputusan yang cemerlang...hehehe...lepas nih zaid dah masuk sekolah menengah...mean anak umi, tggal ali jerla yang kat primary school...chaiyok2...jgn tido jer....malam study sket laaa....tgok2 buku...tak payah tensen-tensen

teringat kenangan terindah masa UPSR dulu ngan kawan2
nak sbut laaa nama kawan2 kina...kot2 terbaca ker blog nih..

  • shai
  • farizan
  • umi
  • jamilah
  • norizan
  • halimatun
  • nazirah
  • yatimah, dll....rindunya zaman seklah dolu2

Monday, September 8, 2008

teka-teki..????




apa benda erk?

pertama...banyak sangat
kedua....dah makin sikit
ketiga....lagi sikit dan bertambah sikit
keempat....mana ada keempat, ada tiga jer...yang ader 4 tuh kisah poligami


jaw: jumlah jemaah yg pi solat terawikh...

10 ramadhan yang pertama banyak sangat, masuk fasa kedua semangta terawikh dah makin sikit...masuk fasa yang ketiga lagi laaaa sikit..(time tuh semua org dah sibuk nak buat kuih raya laaa, nak hias rumah laaa, nak balik kampung laaa....)...hhuhuhu..

semoga kiter semua sentiasa bersemangat untuk mengerjakan solat terawikh pada bulan Ramadhan...jgn pulak terlebih semangat sampai dah abih Ramadhan pun still nak further solat terwikh...hukhuk... malam tadi pun dah terasa surau kosong...sket jer jemaah yang ader...may be 3 to 4 times compare to the 1 st nite of Ramadhan

kredit to tajjuddinfarid for sweet picture

Monday, September 1, 2008

salam ramadhan

buat sahabat semua.....


salam ramadhan....


smoga ramadhan kali ini membawa perubahan yang lebih baik buat kita...


meriahkan RAMADHAN dengan amal ibadah..




Sunday, August 10, 2008

congratz utk kiyo

090808....tarikh yang bermakna buat kiyo kan...setelah belajar selama +- 15 tahun, akhirnya kiyo berjaya dapat ijazah...huhu...dah pakai jubah konvo...kina setahun lagi....hwaaaa......tgok org pkai jubah konvo, rasa macam dah malas gila nk study...raser tak sabar sgt nak abih...huhu....
seronok sgt masa knvo kiyo tuh...tp penat usah cakap ler....semua fmily kina dtg kat UKM..nak meraikan kiyo pnya konvo....
-muaz dtg ngan motor baru
-abi, umi, papa, wa, zaid, ali pi naik kete.
-diba dtg dari subang jaya...huhu...aperla diba...tak janji btul2, last2nya abi nak amik diba, muaz pun nak amik diba....
-kina dtg ngan pipah...(kina dah tau bwak kete pipah...lpas nih lagi panjang ler kaki erk....)

jumpa kwan2 kiyo....rmai kwan2 kiyo salah orang....huhu...kina pun buat tak tau jer...ader kwan kiyo smpai blushing giler...nak buat camner???hehhehe...lectutrer kiyo pun smpai salah org...ader plak dia tepuk2 bahu kina....kina dah pelik2 dah...tapi snyum jerrlaaa....huhuhuhauhuahua

Tuesday, August 5, 2008

selamat pengantin baru untuk sakeenah dan mashkur


huhu...pengantin tuh nama sama ngan kiter laaa....bila jumpa kawan2...weit...shake...bila lagi?...keena yg sorg dah...kina yang nih bila lg???aper punya soklan laaa....huahauha....nnt laaa...tggu kina bih blajar...doakan jer...ader jodoh ader laaa...huhu...

semoga sakeenah bahagia hingga anak cucu...macam tak cayer plak awak dah kwen..ingat tak masa kiter study same2 kat bilik prep dulu...ceh2...masing2 terpikir...saper agaknya naik plamin dulu erk....last2...fanna naik dulu, then keena.....then????no answer!!!

seronok laaa masa pi knduri keena tuh...jumpa balik kawan2 lama masa sekolah dulu....huhhmmm...memang best.bila ntah nak buat gathering balik....rasanya...gathering kiter lpas nih hanya bila ader kwan2 kiter yang kwin kot...huahuahua...almaklumlah...semua bz dah final2 sem nih...tak der yang nak in-charge

kawan2 yang kina jumpa masa keena's weeding..
- balqis (ukraine)
- madihah (ukraine)
- as (UKM)
- sufi (UPSI)
- rean (UM)
- nazirah (UM)
- dr Faiz (UKM)
- mursyida (UKM)
- aziah (UiTM)
- kak Paie (Ukraine)
- kak Awin ( UIA)
- sole (Ukraine)

nnt kina upload gmbar erk...korg nak tgok kan...
-

Friday, August 1, 2008

hard disk ku corrupted

aku diuji....
aku redha jer...
ujianMU terhadapku tak seteruk umat2 yang terdahulu.....

ader plak hard disk corrupted...semua thesis ader dalam tuh....ish2....hantar laptop kat kdai
'something wrong for your hard disk laaa'
waaaa... kina dah agak dah...nih mesti hard disk problem...hopefully still can be cured...
'esok datang lagi erk....mlam nih i try repair'

esok pun datang laaa nak amik laptop...
'sorry er....ini dah corrupted....nothing can be traced.....

huhu....tak perlaaa...nak buat camner?brapa hngget erk nak kena bayar?(kina dah get ready wuth a lot of money.....kalu repair laptop sampai kena bukak interior part nih biasa kena mahal...)
hmmm...never mind...i didn't charge you any cent...

huhu...alhamdulillah...tank you erk...
satu part aku diuji dengan kesedihan
satu part lagi aku diuji dengan kesenangan...

ALLAH MAHA PENYAYANG........setiap ujian mesti ader kesenangan.....

Monday, July 14, 2008

selamat pengantin baru untuk k.aisyah dan suami...


selamat pengantin baru untuk dr asiyah dan suaminya (cannot mention here, forgetlaaaa...)...semoga berbahagia hingga ke anak cucu....amiin


p/s: kuih tiram maser kenduri tuh memang sedap...

Monday, June 16, 2008

selamat hari abi

ABI....terima kasih kerana telah menjadi abi yang paling baik...kina bahagia sangat jadi anak abi...walaupun abi threat kina tak macam ayah orang lain, tak manjakan kina dengan segala harta kemewahan duni...tapi kina cukup bersyukur ada ayah macam abi...hanya ALLAH yang dapat membalas jasa baik dan segala pengorbanan abi....aminn....

Sunday, May 11, 2008

selamat hari umi....

mother's day


umi, selamat hari ibu...

umi jawab: hmmm...alhamdulillah, hari2 kita kna hormati ibu kan..so, hari2 mestila hari ibu...


huhu...yerla umi...
thanks umi...thanks for everything...thanks for being the best mom in the world...
kisah sedey sempena hari IBU...


nih bukan pasal citer cerekarama 'DEMI MASA' tu...nih pasal kisah benar...anak yang derhaka kat mak bapak sebelum bergelar isteri,baru bergelar awek kepada mamat yang belum sure jadi suami lagi.hmmm...nauzubillah. dia seorang pelajar kat salah sebuah IPT,hmmmm..anak yang pandai ler tuh...klau tak pandai takkan boleh masuk U. cuti seminggu tak balik, mak di boleh faham lagi...almaklumlah cuti kejap jer, nak balik umah jauh...sian plak. cuti sebulan pun anak pompuan makcik tuh tak balik lagi...sedey laaa mak dia tggu anaknya....lama-lama cuti 3 bulan pun anak dia tak balik...yerlaaa...dah ada someone special yang tggu dia kat sana...mak dah jatuh no. 2...huhu...tuh tak bergelar isteri lagi tuh....memang la kalau baca kisah yang kina tulis nih lansung tak touching...huhu..tak pandai la nak mencoret yang touching2 nih...tapi kina rasa sdey sangat...huhu...klu pasal umi,abi nih kina memang cepat gila terasa..... Ya ALLAH.... semoga kina tak jadi golongan sebegini...


tapi hari tuh masa kina pergi kursus kawen, ust tuh ckap.... "untuk wanita, bila dia dah berkahwin...kamu bukan lagi milik mak kamu..., sebaliknya tanggungjawab kamu lebih kepada suami kamu.."
hukhuk...sdey la plak...so, sementara kina milik umi nih..kna laaa byak2 berjasa kat umi kan..hmmmm..sayang UMI...semoga ALLAH akan memberkati kasih-sayang ini...amiinn...

hayati lagu nih erk...semoga kita sama-sama menghargai umi, ibu, mama, mummy, emak, mak...mak mertua...heheh

video

Wednesday, May 7, 2008

bila kina ngan kiyo twin...


hmm....boring2 tgah siapka proposal sempat lagi nak post n3....termenung kejap pastu terfikir.

'EH...Kiyo, belagak nyer, tak tegur pun'
'EH....apasal awak masuk kelas saya lagi, pagi tadi awak dah masuk kelas saya kan?'
'EH...kak kiyo, lamanya tak jumpa....kenal lagi tak?'

hehehhehe...lawak laaa plak...bila masa kina jadi kiyo nih...bila masa pulak kiyo jadi kina. orang selalu confuse kina ngan kyo...kadang2 malas nak cakap...'hmmm..ni bukan kiyo laaa, ni kina...twin kiyo...' sat gi, segan plak kwan2 kyo tuh sebab salah org...hmmm...tak perla...buat2 kenal jerla....masa kat matriks, lecturer pun bleh tertukar, huhu...jenuh ler kina nak kena explain kat lectrurer.. ' i am twin, just morning, you teach my twin, physical student...'heheheh...malu jer lecturer tuh...

satu hari tuh kina aderla join satu program kat UIA...tiba2 tgah nak breakfast...eit...kina kan...eh...saper erk?kina tak pernah kenal dia...owh...ni mesti kwan kiyo erk....
a'ah ler...ni kawan kiyo daaa...pastu kina pun tergelak laaa....pastu dia cakap....eishh..kina nih memang macam kiyo...gelak pun sama...

satu petang tu plak, kina tengah duk dalam bilik...pastu tergelak kuat2...pastu aderla housmet kina masuk...ehh...kiyo dtang ker???isshhh...plik dia nih...masa bila plak kiyo nak mai, exam2 nih...kina...ko gelak macam kiyo laaa...tadi aku ingat kiyo mai...hehehehhe
haila....kina tetap kina, kiyo tetap kiyo...huhu...tapi dah besar nih, kina ngan kiyo makin senang utk dibezakan...huhauahaua...erk? ye ker?

Monday, May 5, 2008

first entry


Akhirnya kina ada 2 blog...heheh...setelah blogdrive buat hal, kina pun berpindah ke blogspot dengan harapan tiada lagi masalah dalam mencoret....


"Bila mata berbicara"
hanyalah satu catatan harian dari mata yang melihat lantas diekspresikan dalam bentuk yang boleh ditafsir dan dikongsi bersama...


At this point, blog will act as signal processor that will convert
eyes signal into usable data...