Wednesday, March 3, 2010

kerana si saka itu

sebuah kisah misteri. bulan lepas seorg pelajar baru tingkatan 4 mndaftar di sekolah X. sekolah tempat saya bertugas. perangainya pelik dan ganjil.sgt ganjil dan memberi tekanan kepda guru2 yg mngajar termasuk saya. bukan kerana kedegilannya yang memelikkan. tetapi kerana SAKA itu..dia menjadi plikss begitu. amat malang guru yang m'punyai suara kuat ketika mngajar. termasuk saya.

stiap kali waktu p'belajaran dia akan seperti terkena rasuk. saya dah berusaha to turn my voice into low mode.tapi dia masih begitu. seperti ade ssuatu yg tidak kena. kelihatan resah, gelisah. dan akhirnya saya akan menyuruh plajar lain m'bawa dia kluar ke bilik kesihatan.

hari-hari dia akan meracau.dan apabila meracau bahasa yg dituturkan seperti dialek bahasa sabah. saya faham sikit2 je. bila suruh baca ayat qursi, dialek sabah tu la yg kluar.
"awak sebenarnya ade masalah ape ni?"
"saya dah lnggar pantang larang cikgu.."
saya xpham pntang larang ape yg dia maksudkan. ini smua angkara SAKA.

hari ni dia meracau lg. aduuiii.tgh syok nak blajar, dia buat hal.saya panggil dia kluar.
"awak dtg skolah nak blajar ke nak meroyan?"kasar sikit bahsa yg saya gunakan sbb gerrraam.
"nak blajar teacher"
"ok, klu nak blajar, knapa layan smua ni.blalalblabla..........."
saya memmbebebbebelelllll...

rupanya, pelajar ni selalu tggal solat, selalu x mengaji, xtahu solat hajat, solat tahajjud.

notes: banyakkan mengingati ALLAH dan melakukan perakra sunat.i.allah hati akan senang dan tenang

3 comments:

مريم أبو أحمد said...

kina, dekati pelajar tu.. kena sabar dengan student macam ni...

-melalui fasa saka-

mIzZ wAnNa said...

kinah...pasni lau ade org nk buang Saka leh jupa ko tak?huhuhu

lemontree said...

jangan kuat2 sora...heheh....penah tagkap budak nk terjun asrama lagi geram.....