Wednesday, July 8, 2009

knape ustzh pakai sarung tangan

masa aku tgh write something on the white board, one of my students come in front...(year 3 class)
'ustzh, knapa ustzh pakai sarung tangan..'
aik...sejk bila pulak aku pi ngajar pakai sarung tangan...hmm...may be sarung tangn tu refer kpd arm sock
yeah...this is the right time nak berdakwah...betul laaa....org cakap, bila dah ngajar, byak pluang kita utk berdakwah..but, how we want to make sure student akan ingt and follow what we talk...
'hmm...awak tau tak???lengan kt sbgai perempuan ni aurat tau....'
'sape tau aurat perepmpuan ape dia??'
aku sengaja nak tgok reaksi mereka..
masing2 bg jawapan yg hampir tepat...
aku mengandaikan...students nowaday dah very common dgn ilmu2 fardhu ain ni...cuma application dan practical je yg agak kureng...

'ustzh, klau pakai mcm yg remaja-remaja kat luar pakai tuh tak boleh ye ustazah'
seorg murid bertanya sambil menggayakan pakaian remaja sekarang yg jelas tidak menutup aurat..adooi..pandainya anak murid skrg kan???walhal sek yg aku ngajar skrg ni ialah sekolah luar bandar dan dikategorikan sbgai sekolah kurg murid...tapi dia boleh ckap berkenaan akhlak remaja...

'hmm...ye sayang, mmg tak boleh pakai mcm tuh...nnt dosa, nmpak aurat..'
nampaknya aku kena berdiplomasi sikit dgn mereka...
'saya tak nak ustzh, nnt kt masuk neraka...'
murid2 yang lain juga menyampuk dgn kata2 sedemikian...semua takut nak masuk api neraka
eekkk...sucinya hati budak2...

'YA ALLAH, TETAPKANLAH HATI MEREKA DALAM IMAN....SEMOGA MEREKA AKAN MENJADI MUKMIN YANG SEJATI PADA MASA INI, AKAN DATANG DAN SELAMA-LAMANYA...'
ni pun nampak aurat tau...hikhik....lengan nampak...

5 comments:

Monkey D Luffy said...

harap2 diorang x terpengaruh bila dah besar

sis_nita said...

salam ziarah dik..
kak sentap datang meninjau..
suka lak ko panggil akak kak sentap..
heheh!
blehh jadikk glemer nehh nama nehh..

akak follow blog kamu yerr.. tuka2 link, okehh..

thanks yaa.. sbb sudi masuk blog akak..

sarah al -idrus said...

wah...bagus kan dorg.hehe.jom support contest i buat. contest wanita bertudung. di mana syaratnya kena ttp aurat dan tutp dada.

fareast said...

Teruskan berdakwah dengan mereka budak-budak yang masih suci hatinya.

izwan7 said...

salam
alhamdulillah ade lg ustazah2 mcm awk ni kat luar sane..
hm keep it up,bimbing dorg..insya-Allah dorg akan ingat sume pesanan ustzah dorg..mudah mudahan..amiin