Saturday, July 4, 2009

laskar pelangi


Beberapa mggu lPas my sis rturn back home stlh sbulan kt indonesia.antra buah tgn yg aku suke sgt ialah movie laskar pelangi...yeah..I like this movie.really meaningful and lot of lessons

b4 watch the movie I choose my hometown as a venue to be posting...huhu.after cmpletd watching I want to change the venue.huh...dah due date plak.baru igt nk tkar mntk sabah/sarawak..hehe...[ckap kencang je]..

Aku nk jd mcm bu mus.yg sggup menolak twaran mngajar di skolah yg lbih lgkap kmudahan demi mngajar ank2 miskin.dulu msa prktkm kat skolah kat perak,aku ckup x betah.sek yg kcik nk menampung 1000 pljr.surau xckup bsar,mkmal xlgkap,klas kena share, dewan xde kipas,slaloo black out,bilik guru mcm tong sardin,buku dlm library boleh bilang dgn jari sbb sket sgt..huhu...apela sgt nk dbnding'n dgn skolah kat dlm cter laskar pelangi tu..pndg atas nmpk awan je sbb bumbung bocor.

Aku sarankan kpda bakal2 ckgu atau yg dh jd ckgu tp slalu mrungut tak puas hati psl kmudahan tak lgkap,pi laa cr movie ni.kt nk deliver knowledge, nk bntuk anak bngsa, kena ketepikan sgala kemewahan...

Pssstt...cikgu aku prnah ckp,sakinah...you have choose to be a teacher.welcome to the club...kata org pilih ckgu ni kena bersedia nk hidup susah...

Wallahua'lam...

semoga aku sntiasa ikhlas utk mnjadi guru..

8 comments:

Aidy Shahiezad said...

movie yg sangat best dan penuh dgn mesej mendalam sebenarnya... tapi, kalo baca novel dia, lagi sayu hati terasa... ilham kisah benar oleh andrea hirata nie mmg hebat !!!

Monkey D Luffy said...

nak kawen cikgu ler

hahaha

Cik Rara said...

besh ke cter ni?

zara said...

Assalamualaikum Kina,
Laskar Pelangi ini dikatakan mendapat sambutan hangat di Indonesia berbanding ayat-ayat cinta.

Bunga Nordin said...

laskar pelangi is 1 of my fav novel.
suka sgt kata andrea.

'tulisan yg tak lawa mungkin kerana kelajaun jemari tidak mampu menyamai kelajun akalnya berfikir'

it makes me proud of my tak senonoh punya handwriting.

p a n y said...

suke tau lagu laskar pelangi~!!

Aidy Shahiezad said...

kak zara, mmg sangat jauh mengatasi dan mendapat sambutan hangat...

bunga, baru ku tau tulisan kau tak senonoh ye... cikgu kina, kna ajar si bunga nie menulis dgn betul nie... hehehe.. ;p

paany suke lagu dia je ke ??

eh, cam aku plak tokei blog nie... sorry kina, terlebih enterframe... hehehe... ;)

wanneeza said...

assalamualaikum, tak tau camne tetiba 'ter' ziarah blog ni
papepun, bagus semangat nak contohi bu mus tu..semoga kuat juga berjuang sebagai guru...hebatkan, jadi guru inspirasi mcm pak harfan dan bu mus..hiduplah untuk memberi sebanyak-banyaknya, bukan mengambil sebanyak-banyaknya