Tuesday, May 26, 2009

mana tarbiyah kt lepas 5 tahun

tajuk nmpk mcm gempaq..sebenarnya nk menyatakan susahnya tarbiyah yg elok nak lekat dlm diri kite kan...
kina sekolah agama dr ting 1 smpi ting. 5..xcukup dgn tu msa sek rendah, abi ngn umi hntar pi sekolah rendah agama lg msa petang...kdg2 pun kat umah ade usrah ngn abi...tapi ni pun susahnya nak istiqamah.

dulu masa kat skolah, mcm mana pi dwan makan yg asing boy and girl pn boleh pakai tdung labuh, pi prep class sock wajib pakai, batasan berkomunikasi ngn laki ckup terjaga, amalan2 sunat mcm puasa, baca ma'thurat, baca manzil, tadarus, senang je nak buat...

tapi lepas kluar skolah agama, kenapa ek...kite lebih senang ikut budaya luar yang kurg sihat...mana ntah perginya tarbiyah 5 tahun kat skolah agama tu...bnda jahat, xsampai setahun dah boleh terbentuk....(nauzubillah..)

lebih senang nak pakai pakaian yg x menutup aurat walaupun kiter dah dilatih pakai pakaian yg menutup aurat. xckup dgn tu, kiter boleh keluarkan hadis dan dalil wajib menutup aurat...huhu...cmne ek....

rupa2nya keingkaran yg kite buat ni, bermula dgn yg kcik2 kan....bila dah biasa dgn yg kcik, kiter dah rsa buat yg bsar pulak, bila dah buat yg besar smpai ALLAH tarik rasa bersalah buat maksiat...(huhu...takutnya.....nauzubillah...)

cerita seorg hamba ALLAH....
dia seorg yg kukuh background agama.mula2 kluar skolah agama, tanggal socks. lpas tu, tdung makin kcik tapi xjarang, lpas tu skrg dah pkai tdung yg makin kcik....xckup dgn tu....baju dah mcm org xckup kain.sluar sket pnya kentat smpai susah nak kentut...

kina pernah cuba2 tnya kat dia...
'kina, aq tak mau hipokrit...aq dulu mcm tu sbb aq couple ngn bf yg belajar kat mesir, skrg aq dah clash...aq jd xmau ikut ape yg dia soh aq buat dulu....'

huh..yg soh kiter mnutup aurat tu....pakwe dia or ALLAH....
tepuk dada tanya iman???

SEMOGA AKU MAMPU ISTIQAMAH DALAM APA JUA HAL SEKALIPUN....AMIIN

gambaq...xde kaitan langsung dengan n3 kali ni...just ignore...where I am????

6 comments:

Monkey D Luffy said...

yg jahat memang mudah merasuk

huhuhu

arsaili said...

salam..memang betul..nak buat baik ni susah sangat tapi kalau nak buat benda yg tak elok, senang jer..nak kena review balik...

BalQis said...

buat sebab dulu kapel ngan pakwe mesir? Aduh!

Salah faham ilmu dan praktikal nih! Eheh...

shakirah said...

Huh...insap..

nini said...

sentiasa begitu keadaannya.. lumrah...
nak yang baik mesti sentiasa berusaha..dan usaha memerlukan tenaga yang positif.. mari berusaha... mari berkongsi!!

=)
salam

mohamad zaim zahhar bin abd rahman said...

ye betul2..
itulah namanya dajal...
nak wat macam mane..yang baik tu amat payah nak ikut n bentuk..
tapi yang jahat senang je kita nak membentuk2 kan benda tu...
so ilmu yang kita ada tu...amalkan lah ye...
ilmu tanpa amal umpama pohon yang tidak berbuah2..
so insya'allah kita boleh jauhkan dari semua tu...
amin......